Evia
Korisne informacije o mestu

Regia Evia (naziva se još i Eubeja ili Evija), predstavlja ostrvo Evia sa okolnim manjim ostrvima. Ostrvo Evia je najveće ostrvo Egejskog mora, a drugo po veličini u celoj Grčkoj, sa površinomod 3648km2.
U prefekturi Evia živi više od 200 000 stanovnika. Do Evie se može doći trajektom iz mesta Glyfa.

Prestonica Evie je grad Halkida, veoma važan i uticajan u antička, ali i moderna vremena. Od Halkide, kao i bilo gde iz regije Evia, moguće je poći u obilazak Atine, zbog blizine – od grada Halkide do Atine razdaljina je svega 77 kilometara (sat vremena vožnje + vreme potrebno da pronađete parking u Atini, što može biti jedan od težih zadataka na putovanju).

Bogata flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, bogata duga sezona, mnoštvo prelepih plaža i tremalnih izvora cine Eviu jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Postoje beskrajne peščane i šljunkovite plaže, na kojim često nema gužve jer je reč o velikom prostranstvu. Na ostrvu se može pronaći i mnoštvo termalnih izvora, bogatih arheoloških nalazišta, manastira i tradicionalnih sela.

Ko god je boravio na Eviji ima utisak kao da je vreme stalo. Ukoliko želite da se odmorite, uživate u netaknutoj prirodi, divnim plažama i borovim šumama, ovo je mesto za vas. Mada pored mirnijih mesta, Evija nije pusta. Naprotiv ovde je samo napravljen dobar spoj tradicionalne Grčke i turističkih usluga.

Cene na Eviji su dosta pristupačne u odnosu na druge delove Grčke. Ležaljke i suncobran na plažama dobijate uz piće koje poručite, što je oko 2,5 eur. Ukoliko pak želite da koristite svoje rekvizite, nije problem, možete se smestiti na plaži gde vama odgovara. Kafa se kreće oko 2 eur, giros od 1,7 do 2eur, pica od 5 do 10 eur, porcija ribe 5-7 eur, sok, limunada 1,5eur…